torstai 11. syyskuuta 2014

Mehukas tonnikala-tomaattirullapizzasystem

Ei kokkailu aina yhtä juhlaa ole. Kerran laadin perusmallin peltipitsaa melkomoisessa ristipaineessa. Mielessä kävi, että mitäpä jos rullaisin koko hoidon ja tuuppaisin uuniin. Että tulisi edes jotain jännitystä.

Seuraavalla kerralla panin toimeksi. Parin koeammunnan tuloksena syntyi tämä erikoisen mehukas kartussi. Sen voi laittaa jo ennen kuin paukauttaa baariin. Tämä pötkylä on yön pieninä tunteina arvokas.


Tonnikala-tomaattirullapizzasystem

pohja:
5 dl pizzajauhoja (kuten Myllyn Paras)
1/2 pkt hiivaa
2 dl kädenlämpöistä vettä
2  lorausta oliiviöljyä
1/2 tl suolaa

täyte:
2 tlk tonnikalaa öljyssä
4 dl juustoraastetta
2 isoa ja kiinteää tomaattia
1 dl paseerattua tomaattia
1 muna (voiteluun)

Sekoita kulhossa vesi ja murenna siihen hiiva. Lisää jauhot, suola ja oliiviöljy. Dippaa kuiva ruokalusikka vehnäjauhoon ja sekoita taikina voimaa säästämättä kimmoisaksi. Vaivaa loput käsin. Peitä ilmatiiviisti muovikelmulla ja laita kulho keittiöaltaaseen. Tulppa pohjaan ja lämmintä vettä sen verran, että kulho alkaa kellua. Anna taikinan kohota noin tunti. 

Kaada tonnikalasta enimmät öljyt lavuaariin ja lusikoi tonnikalat lävikköön valumaan. Viipaloi tomaatit terävällä veitsellä ohuiksi siivuiksi (noin 6 siivua per tomaatti, miinus päädyt).  

Vaivaa kohonnut taikina kimmoisaksi. Puristele niin kauan, että ilmakuplat eivät enää poksahtele. Levitä uunipellin kokoisen leivinpaperin päälle rahtunen jauhoja.  Kauli taikina niin ohueksi, että se peittää koko leivinpaperin. Siirrä leivinpaperi taikinoineen uunipellille. Leikkaa taikinapyörällä tai terävällä veitsellä reunoja pitkin, jolloin jäljelle jää tarkalleen pellin kokoinen pohja.

Levitä pohjalle paseerattu tomaatti siten, että taikina yläosaan jää noin seitsemän sentin pituinen kohta pelkkää taikinaa (kts. kuva). Lado 12 tomaatinviipaletta kolmeen riviin. Lusikoi tonnikala tomaattien päälle ja lisää juustoraaste. Kääri koko hoito leivinpaperin avulla  tiiviiksi rullaksi kääretortun tavoin (täytetystä päästä tietenkin aloittaen). Muotoile valmiista rullasta mahdollisimman pyöreä ja jätä se sijoilleen pellin toiseen päähän.  Voitele koko komeus kananmunalla.

 Paista rullaa 200-asteisen uunin alatasolla 20 minuuttia. Laske lämpö 125 asteeseen ja paista vielä 10 minuuttia. Anna kypsän rullan tekeentyä pellillä vähintään puoli tuntia. Leikkaa terävällä veitsellä parin sentin siivuiksi ja anna mennä. Kylkeen sopii jokin helppo pizzapunkku, kuten Barefoot Shiraz, tai vaivaton Suomi-lager.

perjantai 5. syyskuuta 2014

Kalapuikkogratiini isänmaan toivoille

Hellasoturin siviiliopinnot alkoivat viime vuosituhannen loppupuolella. Jo tuolloin peloteltiin, että "se on sitten vuosikausien tonnikalamakaronidieetti edessä". Pannut ja padat olivat solukämpän keittiössä heti kovassa tulituksessa, sillä Turun yliopiston opiskelijaravintolan ruoka (niin kutsuttu "Assarin biomassa") ei herättänyt kulinaristia intohimoja.

Halpaa oli oltava, ja hyvää. Bongasin jostain hassunhauskan kalapuikkogratiinin ohjeen, josta tuli pienen virittelyn jälkeen ravintoni kivijalka. Ainakin siihen asti, kun muutin saman katon alle nykyisen vaimoni kanssa.

Pyöräytin tämän ysäristi retron ruokamuiston päivänä muutamana, ja yhtä hyvältähän se maistui kuin ennenkin.


Kalapuikkogratiini

10 fileekalapuikkoa
3 dl riisiä
2 lihaliemikuutiota
1,5 l vettä
1 pss herneitä
1 pss maissia
1 pss hollandaisekastiketta (tai kaksi tuhdimpaan gratiiniin)
2 (tai 4 dl) maitoa 
25 (tai 50 g) voita

Kiehauta vesi ja liemikuutiot kattilassa. Lisää riisi. Keitä kypsäksi ja valuta siivilässä. Paista kalapuikot öljyssä pannulla. Lusikoi riisi pitkin pituuttaan uunvuoan pohjalle tasaiseksi catwalkiksi. Asettele kalapuikot päälle riviin. Kaada toiselle puolelle pussista herneet, toiselle maissit. Valmista hollandaisekastike pussin ohjeen mukaan, mutta käytä maitoa, vaikka käskisivät laittaa vettä. Lisää kastikkeeseen lopuksi 25 g voita. Kaada kastike kalapuikkojen päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Pupella heti.

HUOMIO! Kuvan gratiini on kevyehkö yhden pussin versio. Kastikemäärän tuplaamalla saat reilusti maukkaamman, joskin kaloripommisemman version. Täysin överiksi homman voi vetää kauhomalla tuplasatsin päälle useampi desilitra juustoraastetta. Tämä tuhdein versio maistuu erinomaisen hyvältä sitsien jälkeisenä aamuna.