torstai 5. huhtikuuta 2018

Irkkulan lihapata - pataruokien kunkku

Tuhti lihapata on maailman parasta sapuskaa tietyissä olosuhteissa, eli kun elimistö huutaa murkinaa sadan kilometrin jäätikkövaelluksen jälkeen. Vaellusreissun puutteessa pari tuntia reippailuakin piisaa.

Lihapadat on keksitty siksi, että ruhon sitkeimmistä osista saataisiin syömäkelpoisia. Pitkä hauduttaminen on lähes taikavoimiin verrattava kokkausmetodi. Murea ja täyteläinen lihapata on paremman makuista kuin mikään muu liharuoka. Joten etsi käsiisi lihakaupan sitkeintä tavaraa.


Irkkulan lihapata
2 isoa punasipulia
4 valkosipulinkynttä
3 porkkanaa
1 palsternakka
5 isoa herkkusientä
1 kg naudan lapaa
5 dl irlantilaista stoutia (Guinness, Murphy's)
200 g cheddar- tai emmentalraastetta
2 rkl vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria
öljyä
voita

Kuutioi liha ja ruskista palat voissa pannulla. Voit maustaa lihat kevyesti suolalla. Siirrä sivuun. Silppua sipuli ja kuullota sitä uuninkestävässä padassa liedellä kymmenisen minuuttia miedolla lämmöllä. Sipuli ei saisi ruskistua. Paloittele kuoritut porkkana ja palsternakka noin pikkusormen pään kokoisiksi palasiksi ja siivuta sienet. Lisää pataan ja puserra perään valkosipulinkynnet. Livauta pataan siivu voita ja paista miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia, jotta sienistä haihtuvat isommat nesteet.

Lisää pataan lihapalat ja kaada olut perään. Kyllä, koko tölkki. Lisää vettä sen verran, että pinta juuri ja juuri peittyy. Lisää joukkoon kaksi komeaa ruokalusikallista vehnäjauhoa ja sekoita. Laita kansi päälle ja anna hautua 200-asteisessa uunissa 1,5 tuntia. Ota pata uunista, sekoita kunnolla ja laita uuniin vielä tunniksi.

Ota pata liedelle keskilämmölle. Lisää sekaan juustoraaste ja sekoita niin kauan, että juustoraaste sulaa joukkoon. Lisää suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Lisukkeeksi sopii esimerkiksi riisin ja ohran tai riisin ja kauran seos, mikseivät nuudelitkin. Salaatteja tai sooseja ei tarvita. Tässä on nimittäin ihan kaikki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti